shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0.00lei
View Cart Check Out

Premieră greu de atins

Oțelul a terminat la egalitate și la Iași, scor 1-1, și reușește performanța de a închide turul fără nicio înfrângere pe teren străin. În cele șapte meciuri jucate departe de casă, roș-alb-albaștrii au învins o dată și au încheiat nedecis în alte șase rânduri.

Cităm aproximativ, e dificil să regăsești acest mesaj în noianul de comentarii, în majoritate laudative, după egalul de la Iași. Unul dintre suporteri puncta excelent: “Dacă mi-ați fi spus la începutul sezonului că veți termina turul neînvinși în deplasare și cu cea mai bună defensivă din campionat, aș fi zis că e o glumă. Bravo, m-ați dat pe spate!” Aceasta este esența rezultatului obținut vineri seară de roș-alb-albaștri, un scor care a păstrat invincibilitatea pe teren străin, în ciuda faptului că am revenit anul acesta în primul eșalon după o absență nepermis de mare.

De fapt, analizând cu atenție arhivele, ajungem la o concluzie și mai luminoasă: în întreaga sa istorie de Liga 1, cu prima promovare în anul 1986, Oțelul reușește în premieră, în 2023, să termine partea întâi a campionatului fără să fi pierdut pe teren străin. Prin comparație, în turul stagiunii 2010-2011, când Galațiul devenea campion al României, formația dunăreană, tot cu Dorinel la timonă, pierdea de trei ori.

Nu este puțin lucru, nu stă în puterea oricărei echipe, cu toate că cele șase remize din deplasare (plus alte cinci de pe propriul stadion) au asigurat doar câte o treime din punctele puse în joc. În definitiv, între egal și înfrângere nu este decât un punct, dar valoarea meciurilor în care nu ai părăsit gazonul înfrânt este considerabilă. Dintr-o serie de eșecuri este foarte greu să-ți revii, în vreme ce scorul nedecis îți transmite că mai ai de lucrat, dar că ești pe drumul cel bun. Oțelul este.

Echipa care nu pierde în deplasare e o echipă bună, cu personalitate și tărie de caracter.

Acest 1-1 din Dealul Copoului care consfințește o performanță notabilă nu doar pentru o nou-promovată (notă: am avut deplasări delicate la ambele Craiove, la Sepsi, Petrolul și CFR Cluj) vine în circumstanțe greu de gestionat. Acum două săptămâni, elevii lui Dorinel Munteanu jucau în Gruia, apoi au avut meci tare în Țiglina III cu Hermannstadt, duel urmat repede de jocul de Cupă în care roș-alb-albaștrii, cu garnitura de bază, au înfruntat FCSB-ul. Apoi o nouă deplasare, tot în decurs de câteva zile. Oboseala s-a regăsit în prestația echipei, astfel a apărut golul gazdelor, însă forța mentală a băieților noștri a fost răsplătită. Implicit așteptările suporterilor.

Pe final, Fatai a reușit o super-pasă pentru sprintul lui Maciel, iar extrema dreaptă și-a adaptat din mers lovitura decisivă. Încolțit de Katanec și Ispas, dus în afara cadrului porții, cum se spune în fotbal, portughezul nostru a lobat cu exteriorul peste Lung, deschizând o serie de momente în care Oțelul a avut șansa să și câștige. A rămas însă 1-1. Speranțele de Oțel rămân intacte.

POLI IAȘI – SC OȚELUL GALAȚI 1-1 (1-0)

Stadion: Emil Alexandrescu, Iași. Spectatori: 4.000
Au marcat: Harrison 31 / Maciel 79
Cartonașe galbene: Itu 22 / Silva 27, Cisse 45, Adăscăliței 45+3, Zhelev 59, Latouchent 60, Lopez 87

POLI: Lung – Martac, Samayoa, Katanec, Ispas – Bordeianu (90 Ciobanu), Marchioni, Itu (46 S. Buș) – Roman (46 Luis Phelipe), Harrison (64 Jatoba), Gheorghiță (73 Dumitru)
Rezerve neutilizate: Ailenei – Belu-Iordache, Ilie, Stefanovici
Antrenor principal: L. Grozavu

OȚELUL: Dur-Bozoancă – Adăscăliței (46 Latouchent), Cisse (46 Zivulic), Lovric, Zhelev – Cisotti, Lopez, Silva (46 Teles) – Maciel, Al. Pop (56 Fatai), Tănasă (56 Bodișteanu)
Rezerve neutilizate: Stoian – Cîrjan, Ghiocel, Jardan
Antrenor principal: D. Munteanu

Arbitri: I. Kovacs – V. Marinescu, O. Artene – M. Omuț. VAR: M. Bîrsan. AVAR: M. Orbuleț