Suporterii oţelari au un motiv în plus să umple tribunele Stadionului “Oţelul” sâmbătă, de la ora 16:00, la meciul cu Sporting Lieşti. Lovitura de start a derby-ului judeţean va fi dată simbolic de către una dintre legendele Oţelului, Costin Maleş. Să-i mulţumim aşa cum se cuvine pentru întreaga sa carieră unuia dintre membrii VIP ai generației anilor ’90, cel care a încântat un oraş întreg cu tehnica sa măiastră!
Costin Maleș reprezintă un punct de referință în istoria clubului nostru. Și-a dedicat toată cariera de seniori pentru culorile și spiritul Oțelului. Timp de 15 ani a reușit să-i încânte pe oamenii din tribune cu driblingurile, devierile, pasele și execuțiile sale de mare fotbalist. Fără dubii, Maleș este unul dintre cei mai tehnici jucători pe care Oțelul i-a avut de-a lungul timpului.
Născut în Galați, pe 26 iulie 1969, Costin Maleș a început fotbalul la vârsta de șase ani, îndrumat de către tatăl său. Clubul la care și-a făcut junioratul a fost Dunărea, unde a luat startul la joc sub atenta coordonare a lui Dumitru Cernega. În anul 1987 a fost transferat la Oțelul, locul unde a rămas până ce s-a retras din activitatea fotbalistică.
“Tatăl meu a fost cel care m-a îndreptat către fotbal. Când am făcut pasul la Oțelul nu mă gândeam nicio clipă că aici voi rămâne pentru restul carierei, dar a fost bine că s-a întâmplat așa. Am trăit momente frumoase pe care le port cu mine toată viața. Au fost și oferte pe parcurs. La început n-am fost lăsat să plec, apoi n-am mai vrut eu. Participările din Cupa UEFA sunt cele mai frumoase amintiri pentru mine. A fost o experiență deosebită. Țin minte că la un moment dat aveam șanse și la titlu, chiar a fost un an când am terminat turul pe primul loc, dar atunci erau alte vremuri. M-am bucurat foarte mult când Oțelul a câștigat campionatul. Știu foarte bine cât e de greu pentru o echipă din Provincie să realizeze asemenea performanțe.”
De la promovare, la Cupa UEFA
Costin Maleș a strâns 291 de prezențe în tricoul Oțelului la nivelul primei divizii, perioadă în care a marcat de 42 de ori. Meciul său de debut în Divizia A a fost cu Victoria București, pe 14 mai 1988. Cele mai bune sezoane ale sale în prima ligă au fost în 1992-1993 și în 1999 – 2000, când a avut același bilanț: 27 de partide și 7 goluri înscrise.
Pe parcursul anilor petrecuți la Oțelul, Maleș a contribuit decisiv la ascensiunea formației din liga secundă până în Cupa UEFA. În ediția 1990-1991, cea în care Oțelul a promovat în prima ligă din nou, a fost unul dintre cei mai buni jucători. A marcat opt goluri în cele 33 de partide disputate și a căpătat un loc de titular pe termen lung. Și nu s-a oprit doar la a promova cu Oțelul, a fost om de bază în următoarele sezoane când s-au obținut și două calificări consecutive în Cupa UEFA. În competiția europeană a bifat cinci prezențe și a înscris un gol în succesul, scor 3-0, cu Sloga Jugomagnat Skopje.
Maestru al loviturilor libere
„Pff, dacă era Maleș la asta…”, cam așa gândea fiecare suporter al Oțelului la lovituri libere din preajma careului, atunci când Maleș absenta și chiar mulți ani după retragerea sa. Maleș a fost un as al loviturilor libere. Era atât de bun, încât spre finalul carierei când era mai mult rezervă, intra pe teren fix când Oțelul beneficia de o lovitură liberă pentru a executa-o. A marcat multe goluri spectaculoase din asemenea faze. Probabil că și în zilele noastre ar da clasă multora la asemenea capitol.
“Îmi plăcea să execut loviturile libere. Secretul meu era că exersam multe ore la antrenamente. Rămâneam de multe ori la sfârșit și mă pregăteam”
Pe lângă abilitatea de a executa lovituri libere, Costin Maleș avea și o paletă variată de driblinguri, le reușea pe cele mai grele de executat în fața oricărui adversar.
Ca post, a evoluat de cele mai multe ori ca mijlocaș dreapta, dar putea acoperi orice loc de la mijloc în sus.
În sezonul 2002-2003, cel negru, cu Costel Orac pe bancă, în care Oțelul a retrogradat, Costin Maleș a prins doar șase prezențe. Apoi, a hotărât să se retragă la vârsta de 34 de ani, chiar dacă Oțelul a continuat să joace în prima ligă, beneficiind de conjunctura favorabilă a fuzionării Astrei cu Petrolul.
“La un moment dat în viața de fotbalist trebuie să faci și pasul acesta. Nu eram încă foarte bătrân pentru fotbal, dar așa am decis atunci. Nu era o relație foarte bună între mine și antrenorul de atunci, așa că am hotărât să nu încurc pe nimeni, să îmi văd de drum”
Cu o carieră frumoasă în spate, Maleș a fost idolul multor gălățeni care umpleau meci de meci tribunele stadionului și rămâne o legendă vie a culorilor roș-alb-albastre.